Barn och språk
Eftersom många av våra barn kommer från olika delar av världen och har svenska som andra språk arbetar vi med språk som utgångspunkt
För att barnen skall utveckla ett väl fungerande språk och ett gott ordförråd när de lämnar förskolan lägger vi stor vikt till barnens språkutveckling.
Det gör vi genom att:
- vara lyhörda för barnens intresse och språk
- vi samtalar mycket med barnen
- vi skapar en miljö för att stimulera språket
För att utveckla ett språk som tankespråk behöver barnet lära sig exakta ord för ting och händelser. Det är viktigt att barnen får möta ett rikt och varierande språk på en nivå som ligger strax över barnets språkförmåga. De behöver få förklara, reflektera, planera, fantisera och berätta om saker de varit med om.
Ett välplanerat språkutvecklingsarbete för alla åldrar är av avgörande betydelse för det enskilda barnets möjligheter att uppnå den trygghet, kunskap och framtidstro de har rätt att erhålla.
Verksamheten organiseras så att barnen ges möjlighet att använda alla sina språk.
Att tillägna sig ett språk förutsätter en miljö där man hörs, blir sedd och lyssnad på.
Språklig kompetens utvecklas när barnen utnyttjar tidigare kunskaper, erfarenheter och färdigheter i situationer där de är språkligt aktiva. Vi erbjuder den miljön genom att det finns material/saker från barnens hemländer, och att de står tillgängligt för dem.
Språket är inte enbart är ett sätt att kommunicera utan att språket i hög grad hjälper
oss att utveckla våra tankar, känslor och empati. Ett sätt att stödja barnens språkutveckling är att låta barnen uttrycka sig med hjälp av skapande aktiviteter.
Vi är hela tiden omgivna av färger som ger oss upplysningar och upplevelser.
Att rita, måla och skapa i färg är lustfyllt och utvecklande för språket.
För barn är det viktigt att i lugn och ro få experimentera och fördjupa sig, att få pröva olika tekniker och material, att få samtala om egna och andras bilder. Bilder ger stöd för tanke och språk, det ger också barnen möjlighet att utveckla och använda sin fantasi.
- Vi lyfter fram olikheter och mångfalden i barn gruppen och skapar en röd tråd i arbetet.
- Vi uppmuntrar barnen till en dialog med givande och tagande från både barn och oss pedagoger.
- Vi diskuterar med barnen, förklarar ord och beskriver ting i omgivningen.
- Vi vill använda språket till att beteckna, identifiera, jämföra. På så sätt får barnen kontakt med en del av de många möten språket kan användas till.
Matematik
Matematik är något som finns överallt runtomkring men bara för att den är en del av barnens vardag betyder det inte att barnen automatisk utvecklar ett matematiskt tänkande eller förståelse. Ett av våra uppdrag är att göra matematiken synlig för barnen och utmana dom att fundera kring den. Både medvetet samt omedvetet använder barnen dagligen matematik både i rutinsituationer som i leken där de sorterar, jämför, räknar antal samt pratar om olika matematiska begrepp så som lägesord, former, tid mm.
Vi ser matematiskt utforskande som ett kollektivt lärande där barnen löser problem tillsammans och inspireras av varandras.
Naturvetenskap och teknik
Naturvetenskap handlar om förståelse för omvärlden och tekniska lösningar på olika problem.
Naturvetenskap och teknik är något som finns runt omkring oss hela tiden och som vi använder oss av dagligen.
Genom att göra tekniken synlig funderar vi tillsammans på frågor som rör användning, nytta, funktion, material, konstruktion och utformning. När barnen sedan gör egna konstruktioner får de större förståelse för hur tekniska lösningar fungerar och kan urskilja dem i vardagen. Teknik handlar också om att pröva olika material, redskap och tekniker.
Med utgångspunkt i förskolans närmiljö utforskar och upplever vi tillsammans, något som bidrar till att utveckla barnens känsla för det samspel som finns mellan människan och naturen. I sin lek möter barnen naturligt olika naturvetenskapliga fenomen som exempelvis gravitation, friktion, tyngdpunkt och acceleration genom att åka rutschkana, balansera och gunga.
Upplevelsen av att man gemensamt kan finna svar ger även en tro på sin förmåga och bidrar till att skapa positiva attityder till naturvetenskap och teknik. I dagens samhälle går den tekniska utvecklingen allt fortare och gör det än mer viktigt att göra tekniken i vår vardag synlig och begriplig.
Digital teknik
I dag är digital teknik, IKT en naturlig del av våra liv, och det finns med som ett naturligt inslag i förskolans verksamhet. Förskolan erbjuder ett varierat utbud av material och aktiviteter.
Digitalt och analogt - det ena utesluter inte det andra. Med fokus på kreativitet, språk och kommunikation är digital teknik ett verktyg som ger barnen fler möjligheter till uttryck och utforskande.
Med projektorer, lärplattor, datorer och alla former av teknik som används för att kommunicera och stimulera barnen till fler uttrycksformer och utforma ett förhållningssätt till tekniken.
I programmering lär sig barn förstå att det behövs ett kommando - en instruktion från människan för att datorn eller roboten ska göra som vi vill.Barnen tränar sin kreativitet och problemlösningsförmåga.