
Föräldrar och delaktighet
En förskola kan inte utvecklas utan föräldrarnas delaktighet, förskolan bygger på att det finns ett samarbete.
Vi behöver varandras kunskap, kompetenser, historia och framtid för att tillsammans stödja barnet i dess lärande och utveckling.
Föräldrarna är en del av förskolan och deras delaktighet börjar redan innan barnet har börjat.
I och med att föräldrarna får veta att det fått en plats på förskolan så börjar en relation som varar flera år framåt.
Förskolan är en plats för hela familjen, det vill säga även syskon och släktingar ska känna tillhörighet och uppleva att de har sin del i förskolans identitet, Vi för på ett tidigt stadium diskussioner med föräldrarna om vad en förskola är för något, deras bild och vår bild måste få möjlighet att mötas.
För oss är Gläntan en plats för utveckling, lärande och forskning, och den bygger på våra olika kulturer och demokratiska samtal. Det är också en plats för lyssnandet - ett aktivt lyssnande som välkomnar olikheter. Detta gäller inte enbart barnen utan även föräldrar och pedagoger. Vi växer och utvecklas i samspel med varandra och genom lyssnande och dialog. Som förälder har du rätt att delta i ditt barns utveckling och lärande på förskolan.
Vi vill ge alla föräldrar möjlighet till insyn i verksamheten och inflytande över sitt barns lärande och utveckling det gör vi genom att:
- Vi bjuder in föräldrarna till föräldramöte där det ges möjlighet till inflytande och insyn.
- Vi bjuder in föräldrarna till firande av traditionella högtider t.ex. Lucia samt olika aktiviteter som Gläntan dagen, internationell middag och olika kulturevenemang.
- Vi erbjuder alla föräldrar utvecklingssamtal varje termin för att följa upp barnets utveckling och tillsammans med föräldrarna sätta upp nya mål att sträva mot.
- Vi arbetar med pedagogisk dokumentation som är ett verktyg som ger föräldrarna möjlighet att ta del av sitt barns läroprocesser.
- Vi informerar alla föräldrar om vilka mål och åtaganden förskolan har.
- Tv-skärmar sitter uppsatta på varje avdelning och fotona byts ut löpande. De inbjuder till samtal mellan barn-förälder, pedagog-förälder, barn-barn och barn-pedagog. Föräldrarna erbjuds således att på ett tydligt och konkret följa sitt barns vardag på förskolan.
- Vi tar tillvara på möjligheten till samtal med föräldrarna vid de dagliga mötena i samband med lämning och hämtning.
Våra mål med föräldrar och delaktighet:
- Vi är lyhörda och beaktar föräldrarnas åsikter och synpunkter, både när det gäller barnen och verksamheten.
- Visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan pedagoger och föräldrar
- Ge föräldrarna möjlighet att utöva inflytande över mål och konkretisera dem i den pedagogiska planeringen